Dette skal du vide omkring kaffe og sundhed

Kaffe er en drik mange mennesker i verden, ikke kan leve foruden og os danskere er bestemt ikke en undtagelse. Flere og flere ser det at drikke kaffe, især om morgenen, som et fast ritual i deres daglige rutine og uden et kop af den mørke drik inden arbejde, bliver dagen bare ikke helt det samme. Nej flere og flere oplever faktisk, at de slet ikke kan fungerer uden lidt koffein i blodet.

Kaffe og sundhed

Kaffe er fantastisk og der findes så mange fantasifulde måder at drikke den på, så næsten alle kan være med. Men udviklingen af kaffedrikkeriet er skræmmende og man bør huske på, at ligesom med mange andre fødevarer, er et for stort dagligt indtag, skadeligt for din krop. Vi vil i indlægget her se lidt nærmere på både de dårlige såvel som de gode følger, det at drikke kaffe bærer med sig. Afslutningsvist giver vi vores bud på, hvordan man når frem til den helt rette balance, så man udover at nyde smagen af kaffe også får glæde af de fordele denne dejlige drik fører med sig.

Kaffe er et narkotika

Det man skal huske på ved kaffe er, at det på grund af sit koffeinindhold er vanedannende. Og derfor er kaffe kort sagt et narkotikum. Det er selvfølgelig meget firkantet sat op, men det er vigtigt at huske på inden man hælder den ene kande ned efter den anden. Hvis man drikker kaffe på dagligt base er det vigtigt at holde sig til et moderat forbrug. Koffein i mindre mængder er nemlig relativt uskadeligt.

Men desværre ser man flere og flere blive afhængige af den daglige koffein og ser sig nødsaget til at forhøje indtaget for at kunne håndtere f.eks. en stresset dagligdag. Mange oplever en form for afhængighed og ser ikke en mulighed for at skære ned eller helt stoppe igen.

Kaffebønner

Det er en rigtig kedelig tendens og desværre kan det få nogle meget skadelig bivirkninger på din krop. I den milde sektion snakker vi hovedpine, træthed og uklarhed, men desværre ser man også tendenser der er langt værre. Mange oplever søvnbesvær, hvilket blot forværrer situationen og ofte ender man i en ond cirkel. Udover søvnbesvær ser man også eksempler på forhøjet blodtryk og i værste fald knogletab.

Sundhedsmæssige fordele ved kaffe

Men kaffe og derigennem den store synder koffein, er heldigvis ikke kun dårlige nyheder. Der findes nemlig flere sundhedsmæssige fordele ved at drikke kaffe – selvfølgelig i den rette mængde, og vi har listet nogle af dem op herunder.

  • Kaffe hjælper til at føle sig mere vågen og fornyer dine energi depoter.
  • Kaffe indeholder mange antioxidanter og gavnlige næringsstoffer.
  • Koffein som forefindes i kaffe kan forbedre visse dele af ens hjerne funktion – f.eks. hukommelse, humør og reaktion.
  • Koffein kan hjælpe dig med at forbrænde fedt og er derfor at finde i mange piller til dette formål. Det skal dog nævnes at denne effekt formentlig vil aftage, ved folk der har drukket kaffe igennem længere tid.
  • Det kan forbedre din fysiske aktivitet med 11-12 % i gennemsnit.
  • Kaffe kan forbedre chancen for ikke at få sygdomme som f.eks. Alzheimers, Parkinson’s, og nogle typer for kræft.

Hvordan finder man frem til den rette mængde?

Ligesom med mange andre typer for mad og drikke handler det om mængden. Det er meget vanskeligt at sætte en præcis mængde på hvor meget kaffe det er sundt at indtage, men det handler først og fremmest om at bruge sin sunde fornuft. Vi ved alle at det ikke er sundt at drikke halvanden liter cola om dagen samt spise usunde sager som chips, slik og kager og derfor forsøger vi at holde et passende niveau.

Kaffebrygger

Det samme regelsæt skal man have for højde med sit kaffeindtag. Sørg for at dit indtag ikke stiger og hvis dette skulle være tilfældet i nogle perioder med meget arbejde eller lignende sørg da for, at holde nogle kaffefrie dage efterfølgende, så det ikke tager overhånd. Det er vigtigt at du selv har kontrollen.

Hvis dit indtag er fornuftigt så bliver det at drikke kaffe både en sund og behagelig del af din hverdag, som du kan se frem til fremfor, at det bliver en dårlig vane!

Vil du læse mere omkring sundhed og kaffe, så anbefaler vi følgende sider:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *